Skelp

Ontwikkelt jouw logo, huisstijl en website
met persoonlijke aandacht.

Neem contact op

Je zult het vast wel herkennen dat je op een site komt, een hele lap tekst ziet met kleine lettertjes en denkt 'Pfff, laat maar...' Je moet dan wel heel erg geïnteresseerd zijn in het onderwerp om verder te lezen.

In dit artikel geef ik je 7 tips om de teksten op je site of weblog prettig leesbaar te maken.

 

1. Pakkende titel

Bedenk een pakkende titel die meteen duidelijk maakt waar het om gaat. Wees duidelijk over wat de lezer ongeveer weet na het lezen van de tekst. Je kunt ook een prikkelende vraag als titel bedenken, als je maar duidelijk bent waar het over gaat. Eigenlijk is de titel een hele korte samenvatting van de tekst


2. Maak de tekst niet te lang

Ik zei het al in de intro: maak de tekst niet te lang. Een a4-tje is genoeg. Heb je meer te vertellen? Knip je verhaal dan op en plaats het op verschillende pagina's of blogs. Je kunt hier dan weer naar verwijzen (lees hier verder over dit onderwerp, etc.)


3. Maak je tekst "scanbaar" door het op te knippen

Deel je tekst op in paragrafen en zet er kopjes boven. Op deze manier kunnen bezoekers je pagina even snel "scannen" om te kijken of het interressant is. Zorg er ook voor dat er af en toe wat ruimte tussen de tekst is wanneer je wat langere paragrafen hebt.


4. Leesbare letters

Ga er maar vanuit dat het meerendeel van je bezoekers slechte ogen heeft of gaat krijgen van het lezen van kleine lettertjes op het beeldscherm en dus geen kleine letters willen of kunnen lezen. Zwarte of donkere letters op een lichte achtergrond lezen het lekkerst. Zorg ook voor een fijn leesbaar lettertype en maak hem groot genoeg. Liever geen (storende) afbeelding onder je tekst.


5. Maak het niet te bont

Allerlei kleurtjes, verschillende lettertypes, andere uitlijningen etc, verstoren de leesbaarheid. Mocht er iets zijn dat je echt belangrijk vindt en wat je aandacht wilt geven, prima, maar kies dan één deel uit de tekst, zodat dat alle aandacht kan krijgen.


6. Schrijf in praattaal

Schrijf alsof je tegen iemand praat, in korte eenvoudige zinnen. Dat leest lekker vlot. Bij ingewikkelde zinnen met bijzinnen en zgn "tangconstructies" raak je al snel de draad kwijt bij het lezen.


7. Ga bewust om met links

Het is een mooie aanvulling om links in je tekst te zetten naar interessante onderwerpen. Maar dit kan er ook toe leiden dat de lezer uiteindelijk je verhaal niet uit leest. Ga er dus spaarzaam mee om en zorg er in ieder geval voor dat links die verwijzen naar een andere site, openen in een nieuw browservenster. In plaats van links in je tekst te zetten kun je er ook voor kiezen om onderaan je bericht een lijsjte met links te zetten over diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan jouw artikel.


Heb je wat gehad aan bovenstaande tips? Heb je nog meer tips? Laat het weten door je reactie achter te laten onderaan dit artikel.


Oja, nog één TIP: maak geen speelfouten in je tekst!! ;)