Skelp

Ontwikkelt jouw logo, huisstijl en website
met persoonlijke aandacht.

Neem contact op

Regelmatig krijg ik vragen over het aanleveren van een logo als vectorbestand (ai of eps). In dit blog leg ik je uit wat een vectorbestand is en waarom je deze nodig hebt.

Stel je hebt een mooi logo voor jezelf ontworpen op je computer met bijvoorbeeld het programma paint. Je hebt al visitekaartjes laten drukken welke er goed uitzien. Nu wil je bijvoorbeeld ook je logo op je auto of je raam hebben, dus ga je met je logo naar een beletteraar.

Deze vertelt je dat je het logo als eps of als ai bestand aan moet leveren, anders kan hij niet in folie gemaakt worden....

Wat is het verschil tussen een vectorbestand en een pixelbestand?

De meeste afbeeldingsbestanden zoals jpg, tiff en gif bestaan uit pixels, eigenlijk zijn dat blokjes. Meestal met het blote oog niet te zien op het beeldscherm, maar wel als je inzoomt.

TuinWerk Friesland Logo met tekst

tuinplan-zoom-pixels

 

Voor belettering van je auto heb je een ander soort bestand nodig die niet is opgebouwd uit pixels, maar uit lijnen, zodat je hem kunt vergroten en gebruiken voor b.v. belettering.

 

Een vectorbestand beschrijft de coördinaten van de lijnen die op een bepaalde manier met elkaar zijn verbonden en al dan niet gevuld zijn met kleur. Dit is dus wezenlijk een ander bestand dan een pixelbestand die uit blokjes bestaat.

Je kunt niet zomaar een pixelbestand veranderen in een vectorbestand door het op een andere manier te bewaren. Om een bestand te vectoriseren heb je een professioneel een tekenprogramma op de computer nodig waarmee je de originele afbeelding a.h.w. 'overtekent'.

 

Zelf gebruik ik hiervoor het grafsich tekenprogramma Adobe Illustrator.

Hieronder zie je het resultaat, nadat het logo is gevectoriseerd. Voordeel van een professioneel logo in vectorbestand is dat je het zo groot mogelijk kunt maken als je wilt, zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je nu inzoomt om een detail, zie je geen pixels meer, maar ziet het er allemaal mooi strak uit. Bovendien is het makkelijker om aanpassingen te doen in een vectorbestand. Als je een professioneel logo laat maken, vraag dan altijd om een vectorbestand!

 

logo-tuinwerkfriesland

tuinplan-zoom-vectoren

Hoeveel kost het om een logo te vectoriseren?

Het vectoriseren van een logo kan in een paar minuten klaar zijn of in een paar uur. Dit is zeer afhankelijk van de complexiteit van het oorspronkelijke logo. Als je hier vragen over hebt, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik beantwoord graag je vragen hierover.